Норвежката писателка Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр

...
Норвежката писателка Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр
Коментари Харесай

Норвежката писателка Уни Линдел с дебют в България

Норвежката писателка Уни Линдел е един от най-големите създатели в престъпния род в международен мащаб. Тя е повторен притежател на най-престижната премия за престъпен разказ в Норвегия – „ Ривертон “ (1999 и 2018). За тази премия е номиниран и романът ѝ „ Знам къде живееш “. Така Пламен Тотев от издателство " Персей " показа пред БНР дебютиращата в България кримикралица и романа ѝ.

„ Знам къде живееш “   изследва по какъв начин ужасни събития от предишното могат да имат невъобразимо мощни последствия през днешния ден.

Шестгодишната Туна   е изчезнала без диря. Петнайсет години по-късно полицията отваря още веднъж сходни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която се възвръща от психическа контузия и изгаряния, откакто нарушител я е вкарал в камера за кремация и тя едвам е оживяла.

Подновяването на случая е последвано от застрашителен опит за възмездие. Няколко мъже са отвлечени, измъчвани и убити.

Ани, майката на Туна, от петнайсет години живее с тъгата по изчезналата си щерка. Един ден тя открива в стаята за отмора на личния състав в психиатричната клиника, където работи, Библия, а в нея – лист с имената на мъжете, които са отвлечени и убити. Следващото име е на прочут арбитър от Върховния съд.

Никой не схваща ужасяващата връзка сред събитията, до момента в който не става прекомерно късно.

Самата Мариан Дале се озовава в капан с рисков зложелател. И не щеш ли една вечер той идва в дома ѝ.

„ Знам къде живееш “ е грациозен и мощно въздействащ трилър, който има характерностите на литература от най-висока класа – прочувствен жанр, психическа меродавност, занимателен и непредсказуем сюжет, герои, които те карат да съпреживяваш, да страдаш, да се страхуваш, да мразиш и да обичаш с тях.

Интервюто на Георги Марков с Пламен Тотев в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР